Atatürk heykelini CHP kaldırınca sorun yok




Biga'nın CHP'li Belediye Başkanı İsmail Işık, 2015 yılında, yani göreve gelir gelmez Biga'nın tarihi Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk heykelini kaldırdı. O günlerde haberleştirdik, uyardık ama F Tipi cemaat etkisiyle toplum duyarsızlaşmıştı ve ciddi hiçbir tepki gelmedi.

Nedir bu heykel öyküsü?

18 Eylül 1921 tarihinde Aşir Atlı Bey komutasındaki süvari birliği Biga'daki hükümet konağı önüne geldi ve binaya Türk Bayrağı asarak, yeni Türk devletinin egemenliğini damgaladı. O tarihlerde Hükümet Meydanı olan alan, Cumhuriyet'in ilanı ardından Cumhuriyet Meydanı adını aldı.

Türkiye Cumhuriyeti parlamenter sistemle yönetilmeye başlandıktan sonra, meydana iki büst kondu. Biri Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil eden Mustafa Kemal Atatürk, diğeri Cumhuriyet Hükümeti'ni yani yürütmeyi temsil eden İsmet İnönü büstüydü.

Sonraki yıllarda, Türkiye Cumhuriyeti'nin bu kurucu iki değerinin yanına yaklaşamayan liderler koltuklarına oturunca, meydanlarda Atatürk heykelleri bir "kurucu değer" bir "kurucu önder" olarak tekleşti. Cumhuriyet meydanlarına anlam katan bu heykeller, maalesef çoğunluğu siyaha boyalı heykellerdi. Biga'daki ise altın rengine boyalıydı.

YIl 2015. Biga Kaymakamı Fatih Genel, mevcut hükümet konağının depreme dayanıksız olması nedeniyle, Kastamonu Valiliği esinlenmesi yeni Hükümet Konağı inşa ettirdi. Yeni Hükümet Konağı, Cumhuriyet Meydanı'na Cumhuriyet'in kuruluş dönemi havası katarken, on yıllar içinde belediyelerin meydan düşmanlığı nedeniyle apartmanlarla kuşatılan ve küçültülen Biga Cumhuriyet Meydanı için "Acaba?..." dedirtti. Yeni imar planlarında çevredeki apartmanlar ortadan kaldırlır, bir yanda Hükümet Konağı, bir yanda tarihi Çarşı Camii (Sayısız kez yazdım, anlattım. Tarihi Çarşı Camii'nin cenaze namazı kılacak avlusu bile yok) ve meydana egemen Atatürk heykeli ile Biga gerçek bir Cumhuriyet Meydanı'na kavuşur mu?...

Bu bir umut idi ve CHP'li Belediye Başkanı İsmail Işık, AK Partili herhangi bir belediye başkanının yapması halinde ciddi tepkilere yol açacak Atatürk heykeli yok etme eylemine girişti.

Biga Cumhuriyet Meydanı'ndan Atatürk heykelini kaldırdı, dış cephe boyası sarı olan Biga Hükümet Konağı'nın duvarı dibine, yine sarı renkli fark edlmesi oldukça güç bir rölyefimsi heykelcik yapıştırdı.

Bu rezaleti örtbas etmek için, yine Kaymakam Fatih Genel'in yaptırttığı, Biga'da öldürüldüğü için mezarı Biga Garnizon Şehitliği'nde bulunan Kuvayı Milliye Kahramanı Şehit Kaymakam Hamdi Bey heykelini, Hamdibey Mahallesi'ndeki küçük kavşağa taşıdı. O heykelin öyküsü de benzer İsmail Işık kafasındaki Mehmet Özkan kafasını anlatır. Dönemin AK Partili Belediye Başkanı, Şehit Kaymakam Hamdibey heykelini kentte yerleştirecek meydan bulamadığı için(!), Kaymakam Fatih Genel tarafından kapalı spor salonu bahçesine konmuştu. Biga'nın tek bulvarı Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde, uzun süre ironik bir görüntü olarak durdu.

Şimdi diyebilirsiniz ki, "Heykel Atatürkçülüğü mü yapıyorsun?"

Yanıtım şu:

Kentler meydanları ile kent olurlar. Meydanlar ise heykellerle süslenir, anlam kazanır. Bir kentin meydan, cadde ve sokakları, o kente geçmişten günümüze katkı veren insanların adlarını taşırlarsa kültür kokarlar. 


İlgili Etiketler

İlgili etiket bulunamamıştır.


Okuyucu Yorumları

Günlük Koronavirüs Tablosu