Çİğ süte dikkat! Lütfen okuyunuz?




Sizi yine sıkacak olsam da, ?yazmazsam olmaz? bir güncel sorunu paylaşmak istiyorum.
Sütümüz bozuldu ve kötüye gidişin işaretleri artıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu aylardır çarpıtılmış verilerle çiğ süt üretiminin arttığını yazıyor. Nedense süt sanayinin içme sütü üretim miktarı azalıyor. 2018 Eylül ayında işaretini vermişti, Ekim ayında sanayi aldığı çiğ sütü yağsız süt tozuna çevirmeye yöneldi. Kasım ve Aralık ayları verileri de ortaya çıktığında manzara daha net ortaya çıkacak. Şimdiden diyeyim, peynir üretiminde de durgunluk düşüşe gidiyor, süt üreticileri dikkatli olmalı.
Çiğ sütün nesi kötüleşiyor?
Sütün kalitesi çok düştü. Süt sanayicisi bunu artık her yerde konuşuyor ve yöre yöre süt alımlarını kesiyor.
Çiğ sütte, öncelikle zararlı bakteri oranı çok yükseldi. Moralleri bozmak ve hele ki sansasyon yaratmamak için ben yazmayayım, ama çiğ süt analizi yapan laboratuvarlarla açıklasınlar. Bakanlık açıklasın, firmalar açıklasın, üniversiteler açıklasın.
Çiğ sütün yağ oranı düştü. İnekler artık eskisi gibi olağan yağ oranında çiğ süt vermiyor. Bunun suçlusu inekler değil elbette, inekleri besleyen besiciler. Mısır silajı yani yeşil mısır bitkisi turşusu ağırlıklı beslenen inekler, nasıl yeterli yağ oranında süt versin ki?
Süt üreticileri ne yapıyor?
Süt üreticiliğinde aile işletmeciliğinin sonuna gelindi. Köylerde yaşlı kadınların eline kalan büyükbaş hayvan besiciliği, günü kurtarmaktan başka bir şey değil. Mısır silajı ve miktarı azaltılmış fabrikasyon yem vererek besicilik yapılamaz. Yoncası yok, yeşil otu yok, merada otlaması yok, vs. vs.
Yaşlılık, artık sağımda hijyeni ortadan kaldırdı. Soğuk su ile çalkalanmış kabın kova veya otomatik süt sağım makinesi haznesi olsa ne fark ediyor ki?...
Göstermelik ?Genç Çiftçi? projeleri ile dağıtılan düvelere insanın içi acıyor. Köyde bırakınız genç çiftçi veya besiciyi, köyde artık muhtarı bile yaşamıyor.
Uzatmayacağım. Bir uyarı yazısı gibi olsun, en azından okurlar biraz düşünsün ve çevresiyle süte de gündemlerinde yer ayırsın diye sorunu paylaştım.
Çocukları köyden, tarımdan, hayvancılıktan uzaklaştırmanın bedelini çok ağır ödemeye başladık, haberiniz olsun.
 


İlgili Etiketler

İlgili etiket bulunamamıştır.


Okuyucu Yorumları

Günlük Koronavirüs Tablosu